O Roślinie |
Kasztan jadalny to wysokie i okazałe drzewo liściaste, znane przede wszystkim z wytwarzania bardzo smacznych owoców. Drzewo dorasta do wysokości 25 m. Należy do drzew długowiecznych, które dożywają do 500 lat. W naszych warunkach dorasta do 5 m.
Kora młodych drzew jest szara i gładka, wraz z wiekiem mocno i spiralnie spękana oraz ciemnobrązowa.
Dekoracyjne kwitnienie przypada na maj-czerwiec. Kwiaty męskie biało- kremowe zebrane w długie kotki, długości do około 30 cm, natomiast żeńskie mniejsze koloru jasnozielonego, osadzone u podstawy kwiatów męskich.
Największym atutem jednak tego drzewa są owoce nazywane maronem, które dojrzewają na przełomie października i listopada. Kulista okrywa owocowa jest koloru zielonego kupula, pokryta gęstymi, ostrymi kolcami, pękająca 3–4 klapami, zawierająca 2 lub 3 nasiona. Orzech pokryty jest cienką, brązową, błyszczącą skórką z wyraźnie zachowanymi na szczycie zeschniętymi resztkami szyjek słupka.
Kasztany jadalne mają delikatny, słodki smak. Można spożywać go na surowo, pieczone jak również suszone. Wykorzystywany jest do wyrobów cukierniczych, faszeruje się nimi drób oraz jako składnik kompotów. W Niemczech jada się chętnie zupę kasztanową. Ich bogactwo w skrobię, witaminy z grupy B, E i K, błonnik, magnez, wapń, żelazo i potas doceniane jest na całym świecie. Wysokokaloryczny miąższ zawiera również spore ilości cukru, tłuszczu i białka.
Kasztan jadalny ze względu na swoje liczne zalety, coraz częściej uprawiany jest amatorsko.
POJEMNIK P9, WAGA 0,5 kg
|
Wymagania |
Kasztan jadalny nie ma szczególnych wymagań, a jego uprawa nie jest zajmująca.
Kasztan dobrze radzi sobie z suszą i z zanieczyszczeniami środowiska. Ze względu na zwarty pokrój, nie wymaga przycinania korony.
Najlepiej rośnie na podłożu żyznym, przepuszczalnym, gliniastym oraz lekko kwaśnym.
Preferuje stanowiska zaciszne oraz słoneczne, które w okresie zimowym chronią drzewo przed mroźnymi wiatrami.
|