Szczegóły
Klarowin 2 do Win Czerwonych - 7g
Klarowin 2 to skuteczny środek klarujący do win i soków. W jego skład wchodzi żelatyna kwasowa (naładowana dodatnie), która po napęcznieniu w wodzie wykazuje silne właściwości adsorpcyjne. Wiąże w swej strukturze różnego typu substancje naładowane ujemnie, głównie zmętnienia barwnikowe i garbnikowe powodując ich osadzanie na dnie naczynia. W wyniku reakcji powstają duże, łatwo opadające cząstki, które dodatkowo skupiają i ściągają białka (naładowane dodatnie). Stosowany głównie do win czerwonych.
Sposób użycia:
Odpowiednią porcję Klarowinu 2 wsyp do 100 ml wody i dobrze wymieszaj. Dodaj roztwór do klarowanego płynu. Efekt widoczny powinien być po ok. tygodniu w formie opadającego na dno osadu.
Cechy:
-Na 30-50 L nastawu
-Do klarowanie win czerwonych
Składniki:
-żelatyna kwasowa