Facebook
0Item(s)

Nie masz produktów w koszyku.

Gazele Biznesu

Nasiona pora

Product was successfully added to your shopping cart.

Por to niezwykle wartościowe warzywo, które nie tylko podkreśla smak przygotowywanych potraw, ale też jest źródłem wielu cennych substancji odżywczych. Por bogaty jest między innymi w witaminę C, witaminy z grupy B, witaminy A, E i K oraz pierwiastki mineralne takie jak wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód i cynk. Ze względu na dużą zawartość żelaza systematyczne spożywanie tego warzywa, w szczególności zalecane jest osobom zmagającym się z anemią. Dostępne nasiona pora charakteryzują się bardzo dobrą zdolnością kiełkowania oraz wyrazistym smakiem.

Ustaw kierunek malejący

   

3 produkt(ów)

Ustaw kierunek malejący

   

3 produkt(ów)

Właściwości odżywcze pora - czy warto uprawiać pora w swoim ogrodzie?

Por (Allium ampeloprasum L) to niezwykle wartościowe warzywo, które znajduje szerokie zastosowanie w kuchni i ma liczne korzyści zdrowotne. Jest bogaty w witaminy C, K oraz z grupy B, a także w minerały takie jak żelazo, magnez i potas. Wysoka zawartość błonnika wspiera układ trawienny, a związki siarkowe zawarte w porze działają przeciwzapalnie i wzmacniają odporność. Dzięki tym właściwościom warto rozważyć jego uprawę we własnym ogrodzie, tym bardziej że nasiona pora wczesnego oraz nasiona pora zimowego umożliwiają dopasowanie odmiany do warunków uprawowych i potrzeb kulinarnych.

Por - Uprawa pora z nasion krok po kroku

Uprawa pora jest stosunkowo prosta, jeśli zachowamy odpowiednie etapy i warunki. Wszystko zaczyna się od wyboru nasion – dostępne są nasiona pora wczesnego, które nadają się do upraw letnich, oraz nasiona pora zimowego, przeznaczone do zbiorów późniejszych. Wysiew należy rozpocząć od rozsad, które najlepiej przygotować wczesną wiosną w skrzynkach. Po kilku tygodniach rozsady można przesadzać do gruntu, zapewniając roślinom wilgotną i dobrze nawożoną glebę.

Jak wyglądają nasiona pora?

Nasiona pora są drobne, o ciemnym, niemal czarnym zabarwieniu. Mają owalny kształt i matową powierzchnię. Dzięki swojej wielkości łatwo mieszczą się w otoczkach – dlatego często można spotkać nasiona pora otoczkowane, które ułatwiają równomierny siew.

Jak wyhodować pora z nasion?

Pora można wyhodować zarówno z nasion, jak i z rozsady. Nasiona należy wysiać do pojemników z wilgotnym podłożem o wysokiej jakości, a po pojawieniu się pierwszych liści młode rośliny pikować, by zapewnić im odpowiednie warunki do wzrostu. Odmiany takie jak por zimowy nasiona najlepiej wysiewać wczesną wiosną, aby zdążyły w pełni dojrzeć przed zimą.

Kiedy siać nasiona pora?

Termin siewu zależy od odmiany. Nasiona pora wczesnego najlepiej siać w lutym lub marcu, aby zbierać plony wczesnym latem. Z kolei nasiona pora zimowego wysiewa się później – w kwietniu lub maju – by rośliny były gotowe do zbioru jesienią i mogły zimować w gruncie.

Kiedy zbierać nasiona pora?

Zbiór nasion pora odbywa się po pełnym dojrzeniu roślin, zwykle pod koniec lata. Nasiona dojrzewają w kwiatostanach, które można zebrać i wysuszyć. Po wysuszeniu wystarczy je oddzielić od łodyg, przechowywać w suchym miejscu i wykorzystać w kolejnych sezonach.

Kiedy wysiewać nasiona pora na rozsadę?

Wysiew nasion na rozsadę najlepiej rozpocząć zimą lub wczesną wiosną, w lutym lub marcu. Rozsady zapewniają silniejsze i lepiej rozwinięte rośliny, które można przesadzać do gruntu po około 8-10 tygodniach wzrostu.

Jak przygotować rozsadę pora?

Przygotowanie rozsady wymaga odpowiednich pojemników, lekkiego, przepuszczalnego podłoża i stałej wilgotności gleby. Nasiona należy wysiewać w równych odstępach, a po pojawieniu się dwóch liści pikować młode rośliny, aby miały więcej miejsca do wzrostu.

Z czym dobrze rośnie por?

Pry rosną najlepiej w towarzystwie marchwi, pietruszki, rzodkiewki i sałaty.

Jaka jest najlepsza odmiana pora? Wybór nasion pora

Wybór odpowiedniej odmiany zależy od planowanego terminu zbioru. Por zimowy nasiona to idealna opcja do zbiorów późnojesiennych i zimowych, natomiast nasiona pora wczesnego sprawdzą się dla osób, które oczekują plonów już latem. Jedną z najpopularniejszych odmian, które cieszą się dużym uznaniem wśród miłośników samodzielnej i ekologicznej uprawy warzyw są nasiona pora Bartek - cechującego się przede wszystkim wysoką mrozoodpornością oraz długimi, szaro-zielonymi liśćmi o wyrazistym smaku. Inną odmianą pora, która doskonale radzi sobie w bardzo niskich temperaturach jest Por Blauwgroene Winter wyróżniający się niebiesko-zielonymi liśćmi oraz śnieżnobiałą wybieloną łodygą. Do innych dobrze zimujących odmian nasion pora zaliczamy również nasiona pora Janosik i Baca. Jeżeli chodzi o najlepsze i plenne średnio-wczesne odmiany przystosowane do zbiorów letnich bądź jesiennych, to wyróżnić tutaj należy przede wszystkim nasiona Pora Albos Średniowczesny. Por znakomicie nadaje się do spożywania na surowo, gotowania, smażenia i duszenia. Ze względu na swój charakterystyczny smak i aromat, można go dodawać do potraw zamiast cebuli.

Nasiona pora zimowego - odmiana późna, odmiana jesienna

Odporność na niskie temperatury to główna cecha nasion pora zimowego. Te odmiany idealnie sprawdzają się w polskich warunkach klimatycznych, umożliwiając zbiory nawet w grudniu.

Por Janosik 1g PlantiCo - odmiana późna

Por Baca 1g PlantiCo - odmiana późna

Por Bartek Zimujący

Por Flexiton

Por Juhas

Por Jolant

Por Belton

Por Oslo F1

Por Pluston F1

Por Carentan

Por Curling F1

Nasiona pora wczesnego - wczesna odmiana pora

Nasiona pora wczesnego to doskonały wybór dla osób, które chcą uzyskać szybkie plony. Są to odmiany o krótkim okresie wegetacyjnym, charakteryzujące się delikatnym smakiem i jasnymi łodygami.

Por Megaton F1

Por Krypotn F1

Por Forrest

Por Autora F1