Szczegóły
Sokownik Nierdzewny 5L z Parowarem 2w1
2w1 sokownik + parowar!
Nierdzewny sokownik z parowarem, o pojemności 5 L jest świetnym urządzeniem, które ułatwi Ci produkcję zdrowych, pełnych witamin soków. Ideanie nadaje się do przyrządzania zdrowych posiłków w których nie brakuje warzyw i owoców. Zbudowany z odpornego na wysoką temperaturę materiału nadaje się do użycia na wszystkich typach kuchenek. Urządzenie jest bardzo proste w obsłudze, składa się z trzech nakładanych na siebie naczyń. Naczynia na wodę, naczynia do zbierania soku oraz pojemnika na owoce z dziurkowanym dnem. Dodatkowo posiada specjalną konstrukcję umożliwiającą przekształcenie sokownika w parowar. Po nałożeniu naczynia z dziurkowanym dnem, bezpośrednio na naczynie na wodę - mamy możliwość przygotowywania potraw na parze. Zestaw zawiera również wężyk do zlewania soku, bezpośrednio z sokownika do karafki, butelki lub słoika. Sokownik wyposażony jest także w pokrywę. Dużą zaletą produkcji domowych soków przy użyciu sokownika jest zachowanie większej ilości wartości odżywczych w końcowym produkcie. Soki powstają w bardzo prosty i szybki sposób dla owoców miękkich (truskawki, maliny) otrzymanie własnego soku jest możliwe w nieco ponad pół godziny! Sokownik jest również niezwykle prosty w utrzymaniu czystości można go myć w zmywarce.
Użytkowanie sokownika
Naczynie nr 1 napełnić wodą do 2/3 wysokości. W naczyniu nr 3 umieścić umyte owoce przygotowane w następujący sposób: owoce miękkie np. jagody, truskawki, maliny, porzeczki wsypać w całości, nierozdrobnione. Owoce twarde (jabłka, gruszki) powinny być pokrojone na kawałki o wymiarach mniejszych niż 3 cm. Powinno się zachować wolną przestrzeń 1-2 cm od pokrywy naczynia w którym znajdują się owoce. Owoce zasypać cukrem w ilości od 100 do 600 gramów (patrz tabela nr 1). Zestaw należy zakryć pokrywką i zamknąć zacisk na wężyku (zaleca się zaczepić wężyk o ucho naczynia nr 2).
Przygotowany zestaw ustawić na źródle ciepła (kuchnia gazowa, elektryczna itp.) i doprowadzić powoli do wrzenia. Pod wpływem podwyższonej temperatury i wytwarzającej się pary wodnej, z owoców zaczyna wydzielać się sok i gromadzić w naczyniu nr 2. Gdy sok zaczyna się zbierać, powinno się go zlewać do odrębnego naczynia, aby nie dostał się do wody.
Czas wymagany do uzyskania soku, liczony od momentu zagotowania się wody wynosi:
- dla owoców miękkich (truskawki, maliny) 20 - 30 minut
- dla owoców półtwardych (czarna porzeczka, borówka) 30 - 40 minut
- dla owoców twardych (jabłka, gruszki) - 45 - 60 minut
Po upłynięciu 15 minutach od chwili zagotowania się wody należy otworzyć zacisk na wężyku i zlewać gromadzący się sok bezpośrednio do butelek lub słoików. Zaraz po ich napełnieniu należy je zamknąć nakrętkami typu twist-off.
Wypełnione sokiem butelki (słoiki) wstawić następnie do garnka z wodą i pasteryzować w ciągu 30 minut (licząc od momentu zagotowania się wody).
Wysoka jakość — urządzenie wykonane z wysokiej jakości materiału odpornego na wysokie temperatury
Do wszystkich rodzajów kuchenek — m.in. gazowych, elektrycznych, indukcyjnych i ceramicznych
Łatwe w utrzymaniu czystości — urządzenie nadaje się do mycia w zmywarce.
UWAGA: Nie szorować powierzchni sokownika ostrymi zmywakami.
Cechy:
- Długość: 31cm
- Szerokość: 23,5cm
- Wysokość: 35,5cm
- Pojemność: 5l