Marchew to jedno z najpopularniejszych warzyw korzeniowych w Polsce. Jest ono cenione ze względu na pyszny smak, ale nie tylko. Bogactwo składników w nim zawarte pozytywnie wpływa na nasz organizm - działa zarówno na zdrowie, jak i urodę. Marchew znajduje zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w medycynie czy też w kosmetyce. Chętnie wybiera się ją do hodowli w ogródkach. Jakie odmiany marchwi wybierać do zasadzenia w przydomowym ogrodzie? Jak wysiewać i uprawiać to popularne warzywo? Poniżej znajdziesz niezbędne wskazówki!

Marchew w ogródku

Marchew to warzywo niezwykle chętnie wybierane do przydomowego ogródka. Niewysokie wymagania to jedna z przyczyn, dlatego tak się dzieje. Jak uprawiać marchew w ogrodzie? Przede wszystkim można ją hodować w każdym miejscu w Polsce, bez względu na położenie. Warto zaznaczyć, że może ona rosnąć w temperaturze od 5 do 35°C, gdzie przy zbyt niskiej temperaturze, korzenie marchwi mogą być cienkie i długie, a przy zbyt wysokiej krótkie i grube. Jeśli chcesz, by marchew z przydomowego ogródka posiadała wysoką zawartość karotenu i cukrów, to zasadź ją na słonecznym stanowisku i osłoń od wiatru.

Wymagania glebowe i nawozowe marchwi

Warzywo to rośnie na wszystkich rodzajach gleb, jednak pilnuj tego, by nie siać jej w zbyt mocno przesuszonej. Najlepszą opcją będą lekkie gleby piaszczyste lub gliniasto-piaszczyste, wilgotne i próchnicze o pH 6,0 - 6,8. Jeśli w naszym ogrodzie lub na działce dominuje ziemia ciężka, to dobrze wymieszać ją z piaskiem. Jeśli z kolei niezbędne jest podniesienie poziomu pH gleby, czyli należy ją zwapnować, to pamiętajmy, by proces ten wykonać rok przed zasadzeniem marchwi. Warzywo to nie toleruje również gleby nawożonej obornikiem. Obornik może sprawić, że korzenie będą się zniekształcać, rozwidlać, pękać, a smak warzywa również będzie pozostawiać sporo do życzenia. Może on sprzyjać również najgroźniejszemu szkodnikowi dla warzywa. Połyśnica marchwianka to owady, które najczęściej atakują marchew i każdy hodowca musi się przed nimi strzec. Między zastosowaniem obornika a siewem marchwi powinny minąć dwa lata. Marchew można wysiewać bez obaw w miejscach, na których wcześniej rosły inne warzywa, takie jak pomidory, ogórki, kapusta czy też cebula. Na 3 tygodnie przed zasadzeniem marchwi, grządki powinno się nawieść kompostem. Warto wspomnieć o tym, że warzywo ma duże zapotrzebowanie na potas, który uzupełniamy np. popiołem drzewnym.

Jak sadzić marchew?

Marchew można wysiewać od końca marca do czerwca. Pamiętajmy, by temperatura gleby wynosiła powyżej 7°C. Nasiona zasadzamy na głębokości od 1 do 2 cm, w rzędach co 15-30 cm. W pobliżu jakich warzyw zasadzać marchew? Generalnie sprzyjać jej będzie cebula i koper ogrodowy, unikać należy z kolei pomidorów. Niewskazanymi sąsiadami dla grządek z marchewką są zaś pomidory. Co ciekawe, zasadzając marchew w rzędach na przemian z cebulą, ochronimy obydwa gatunki warzyw! Cebula działa odstraszająco na najgroźniejszego szkodnika marchwi, czyli połyśnicę marchwiankę, zaś marchew zapobiega rozwojowi śmietki cebulanki. Stosując się do tej zasady, nasza hodowla powinna być bezpieczna. Po wysiewie marchwi, musimy pamiętać o ważnej rzeczy jaką jest nawadnianie, odchwaszczanie i spulchnianie gleby. Marchew możemy zbierać już od czerwca do października. Im wcześniej, tym delikatniejszy możemy uzyskać smak. Warzywo zebrane w październiku można przechowywać na zimę w suchym i chłodnym miejscu.

Podlewanie marchwi

Pamiętajmy, by grządki z marchwią regularnie podlewać. Ziemia powinna być wilgotna, ale należy unikać jej przelewania. Susza w okresie wzrostu powoduje, że plony będą mniejsze. Warzywo nie lubi jednak zbyt wilgotnych i podmokłych miejsc, gdyż wtedy będzie się zniekształcać, rozwidlać i pękać.

Odmiany marchwi do ogródka

Wśród marchwi dostępnych na naszych rodzimym rynku możemy wyróżnić wiele odmian. Warto zapoznać się z nimi, zanim podejmiemy ostateczną decyzję.

ZOBACZ: NASIONA MARCHWI

Marchew Ambrosia

To odmiana często wybierana przez osoby, które dopiero co zaczynają swoją przygodę z ogrodnictwem. Jest ona idealna w przypadku upraw amatorskich. Marchew Ambrosia to odmiana wczesna o 70-dniowym okresie wegetacji. Jej korzenie są lekko stożkowane i posiadają intensywną, czerwono-pomarańczową barwę. Osiągają długość między 23 a 28 cm. Taka marchew zasmakuje wszystkim, gdyż posiadają małą ilość włókien i jest dosyć słodka. Szybko się gotuje, a dodatkowo można ja mrozić.

Marchew Kalina

To odmiana wczesna, którą wysiewa się od marca do maja, a zbiera od sierpnia do września. Korzenie posiadają kolor ciemnopomarańczowy i osiągają długość 20 cm. Marchew Kalina zawiera dużo karotenu oraz cukrów, dzięki czemu jej smak jest wyborny. Zasadzając ją, warto pamiętać o odległościach: 3-6 cm w rzędach i 30-40 cm pomiędzy rzędami.

Wybrane dla Ciebie

Brak produktów spełniających kryteria.

Marchew Amsterdamska NOE

To odmiana wczesna, którą wysiewa się od marca do maja, a zbiera od lipca do września. Posiada ona ciemnopomarańczowe korzenie oraz długość około 15 cm. Marchew Amsterdamska NOE jest niezwykle krucha i soczysta - posiada wyjątkowy smak. Zasadzając ją, zwracajmy uwagę na odległości: 3-6 cm w rzędach i 30-40 cm pomiędzy rzędami. Tę odmianę można również hodować pod osłonami.

Marchew Nantejska

To odmiana średnio-wczesna, którą wysiewa się od marca do maja, a zbiera od lipca do października. Posiada ona charakterystyczny walcowaty kształt i długość około 15 cm. Wyróżnia się delikatnym i kruchym smakiem. Marchew Nantejska późno wysiana idealnie nadaje się do przechowywania.

Marchew Perfekcja

To odmiana późna, którą zbiera się od sierpnia do października. Posiada ona korzenie w kolorze czerwono-pomarańczowym o długości około 19 cm. Marchew Perfekcja jest idealna do przechowywania.

Marchew Purple Haze

Marchew purpurowa, czyli Purple Haze, zdobywa coraz większą popularność i coraz częściej można ją zakupić w sklepach. Jest to odmiana średnio-wczesna, którą wysiewa się od końca marca do połowy maja, a zbiera od sierpnia do września. Posiada ona około 20-25cm długości. Charakterystyczna barwa skórki oraz pomarańczowy miąższ wyróżniają ją na tle innych gatunków. Co ciekawe, kolor purpurowy po ugotowaniu staje się blady. Marchew Purple Haze posiada dużą ilość witamin i lykopiny, która spowalnia procesy starzenia.

Nie przegap okazji.
Zapisz się do naszego newslettera.

Zalety marchewki

Wszyscy wiemy, że marchew to zdrowe warzywo. Jego korzeń składać się aż w 89% z wody. Wysoka zawartość węglowodanów, białka, karotenu oraz witamin A, B1, B2, B6, E, H, K, PP to jedne z zalet warzywa. W marchwi znajdziemy również pektyny, wapń, żelazo, fosfor, magnez, potas, sód oraz śladowe ilości jodu, miedzi, kobaltu i cynku. Wszystkie składniki mineralne i witaminy od najmłodszych lat wspomagają organizm. Niemowlętom podaje się sok z marchewki jako środek w przypadku występowania biegunek. Warzywo to przyczynia się również do obniżenia poziomu złego cholesterolu. Sok z marchwi poprawia ostrość widzenia, ale też przyczynia się do lepszego wyglądu skóry. Mało tego, reguluje on wydzielanie soków trawiennych żołądka. Marchew jest ceniona również za walory smakowe. Można ją jeść przez cały rok, zarówno na surowo, jak i ugotowaną na parze lub w wodzie. Gotując ją na parze, wydobywa się delikatna słodycz warzywa.