Wiele osób wraz z początkiem jesieni popada w melancholijny nastrój oraz tęsknotę za latem, które jak zwykle skończyło się za szybko. Oczywiście, o tej porze roku często pada deszcz, dni są pochmurne i coraz krótsze. Warto jednak spróbować przełamać wszechobecną szarość. Jedyne, czego potrzebujemy to tylko odrobina chęci i kreatywności! Zamiast płaszczy i kurtek w ponurych kolorach wybierajmy te, w intensywnych żółciach i fioletach, odkrywajmy wielobarwne kwiaty i krzewy, które nawet w październiku przyozdobią nasze ogrody i tarasy, i wreszcie, zacznijmy eksperymentować w kuchni z jesiennymi owocami i warzywami. W ramach ciekawostki, zastanówmy się np. czy kasztany są jadalne? Jakie wymagania ma kasztan jadalny? Uprawa tej rośliny jest w ogóle możliwa w polskim klimacie? Co wyróżnia owoc kasztana jadalnego? I wreszcie, jaki wpływ na nasze zdrowie mogą mieć kasztany jadalne? Właściwości, jakie wykazują te rośliny są zaskakujące - tego akurat możemy być pewni.

 

Kasztan jadalny - uprawa

W odpowiedzi na pytanie tytułowe: „Czy kasztany są jadalne?” - oczywiście tak, lecz istotne, jakie to kasztany. Otóż owoce popularnie zdobiących parki, osiedla i ogrody kasztanowców kompletnie się do tego nie nadają. Jeżeli chcemy rozsmakować się w przysmaku, którym zajadają się mieszkańcy krajów śródziemnomorskich na swojej posesji musimy posadzić specjalną odmianę kasztana jadalnego, a mianowicie Castanea Sativa. Od razu zaznaczamy, że nie ma żadnych przeciwskazań ku temu, by hodować w naszym klimacie kasztan jadany. Uprawa tej rośliny będzie przebiegała bezproblemowo zarówno na glebach gliniastych, jak i piaszczystych pod warunkiem, że wybierzemy stanowisko słoneczne, osłonięte od wiatru. Poza tym, zimą konieczne jest osłanianie pnia drzewa przed mrozem z pomocą słomy bądź agrowłókniny.

 

Kasztan Jadalny

kasztan jadalny Gardenowo

 

Owoc kasztana jadalnego

Kasztany jadalne dojrzewają w październiku i listopadzie. Nic nie stoi na przeszkodzie by spożywać je na surowo. Zdecydowanie lepiej smakują jednak ugotowane, a już w ogóle wyśmienicie - uprażone. Poza świetną przekąską można z nich przygotować zupę oraz masło do smarowania pieczywa, ciast i naleśników. Warto mieć na uwadze, że inną nazwą dla owocu kasztana jadalnego jest maron.

Nie przegap okazji.
Zapisz się do naszego newslettera.

Kasztany jadalne - właściwości

Nie do przecenienia jest również bogactwo składników odżywczych, które znajdziemy właśnie w kasztanach jadalnych. Właściwości tych owoców to przede wszystkim łagodzenie odczucia stresu i zmęczenia, wzmacnianie odporności, zmniejszanie ryzyka infekcji, a także wsparcie w leceniu chorób serca. A wszystko to, dzięki zawartym w kasztanach cukrom, tłuszczom, białku, skrobi, a także witaminom B, C i K. Poza tym wszystkim, drzewa kasztana jadalnego przepięknie prezentują się w ogrodach.

Zobacz również: Cebulki kwiatowe

 

Sadzonki

różne kolorowe sadzonki Gardenowo.pl