Jak lato, to grill! Jak zorganizować spotkanie we własnym ogrodzie?
Pierwsze podrygi cieplejszych wiosennych dni lub lata to dla wielu osób sygnał, by zacząć marynować mięso, kupić zapas kiełbas czy przygotować warzywne szaszłyki. Grill to kapitalny pretekst, by razem z rodziną czy przyjaciółmi spędzić czas na pysznym jedzeniu, letnich rozrywkach i pogawędkach. Organizacja takiego spotkania we własnym ogrodzie to spore wyzwanie, ale również gigantyczna doza satysfakcji!Jak najlepiej zabrać się za planowanie? Nie obędzie się oczywiście bez odpowiedniego sprzętu, czyli grilla – o zasadach doboru właściwego modelu dowiesz się w dalszej części tego tekstu. Nie można jednak zapomnieć o przyszykowaniu pysznych potraw i napojów. Możesz zaserwować swoje szlagierowe dania, a także poprosić innych gości, by pomogli w przygotowaniu menu i sami przynieśli na grilla coś, z czym chcieliby podzielić się resztą biesiadników.
Lista ciekawych smakołyków jest oczywiście bardzo długa. Tradycyjnym wyborem jest rzecz jasna kiełbasa czy dobrze zamarynowana karkówka. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by postawić na drób, na przykład kurczaka czy indyka. Rolady czy kotlety także jak najbardziej wchodzą w grę. Lubisz warzywa lub jesteś na diecie wegetariańskiej/wegańskiej? Warto skusić się na prawdziwy hit w postaci grillowanej cukinii czy warzywnych szaszłyków z serem halloumi!
Szukasz nowego grilla? Sprawdź, jaki typ warto wybrać
Ważnym aspektem udanego grilla jest oczywiście odpowiedni sprzęt, który pozwoli Ci na właściwe przygotowanie wszelkiego rodzaju potraw. Przede wszystkim zwróć uwagę na sposób zasilania.
Coraz większą popularnością cieszą się grille gazowe, które dostępne są między innymi na stronie https://www.euro.com.pl/grille-ogrodowe-1,rodzaj!grill-gazowy.bhtml. Można zasilać je z butli gazowej lub podłączyć je na stałe do instalacji gazowej, jeśli posiadasz takową w swoim domu. Taki grill jest gotowy do użycia natychmiast – nie musisz martwić się o nagrzewanie czy przygasanie.
Tradycyjną alternatywą są grille „napędzane” węglem czy drewnem. Potrzebujesz odpowiedniej techniki lub podpałki, by rozpalić takiego grilla, a także, by podtrzymywać płomień. Takie modele możesz zabrać ze sobą niemal wszędzie, są także dostępne w różnych wariantach cenowych i rozmiarowych. Charakterystyczny smak potraw grillowanych w taki sposób jest dla wielu osób wystarczającym powodem, by stawiać na węgiel czy drewno.
Grille elektryczne to natomiast bardzo proste w obsłudze sprzęty. Wystarczy tylko dojście do kontaktu, by móc z nim działać. Możesz tutaj liczyć również na bardzo dokładną kontrolę wysmażenia potraw. To również najbezpieczniejszy typ grilla, z którego możesz bez problemu korzystać nawet w domu!
Co na ochłodę? Sprawdź patenty na orzeźwiające napoje
By grill był w stu procentach udany, warto zwrócić uwagę nie tylko na jedzenie, ale również i na picie. Jeśli nie masz czasu na przygotowywanie ich od zera, możesz po prostu kupić ulubione napoje i zostawić je w lodówce na kilka godzin, aby osiągnęły pożądaną temperaturę. Warto jednak w miarę możliwości dołożyć coś od siebie!
Klasycznym i prostym jak świat pomysłem jest stworzenie pysznej, orzeźwiającej lemoniady. Przepis jest banalnie prosty – wyciśnij sok z cytryny i opcjonalnie dodaj do tego inne cytrusy, na przykład limonkę czy pomarańczę, następnie wlej sok do dzbanka, dodaj wodę (niegazowaną lub gazowaną), kostki lodu oraz miętę. Możesz także stworzyć własną domową herbatę, patrząc kilka torebek swojej ulubionej mieszanki i odstawiając ją do lodówki na kilka godzin.
Jak podtrzymać temperaturę napojów i drinków? Najprostszą metodą są kostki do lodu. Jeśli chcesz mieć pewność, że nigdy Ci ich nie zabraknie, możesz sięgnąć po specjalne kostkarki dostępne między innymi pod adresem https://www.euro.com.pl/kostkarki-do-lodu.bhtml. W taki sposób będziesz w stanie zaspokoić potrzeby wszystkich swoich gości!